Δράσεις

Στα 130 χιλιόμετρα του Νέστου ποταμού, εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό τοπίο που σας καλεί να το ανακαλύψετε. Και από εκεί, ανηφορίστε για τα Παρθένα Δάση της Ροδόπης, με φύση που θα βρείτε Μόνο εκεί!

Τι πρέπει να κάνετε:

Rafting

Ένας ξεχωριστός Ποταμός

Νέστος με το θαυμάσιο φυσικό του περιβάλλον σας περιμένει να τον γνωρίσετε με ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, πραγματοποιώντας την κατάβασή του με ράφτινγκ.

Θαυμάστε την φύση

Θα γνωρίσετε την σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ενώ η διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλους μέσα από τους μαιανδρισμούς που σχηματίζει θα σας μείνει αξέχαστη και θα αποτελέσει μία ανεπανάληπτη εμπειρία.
Στην περιοχή δραστηροποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού με ποικιλία προγραμμάτων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, για την κατάβαση του ποταμού η οποία είναι ασφαλής, ευχάριστη και απόλυτα διασκεδαστική.

Ένα ποτάμι για όλους

Μπορείτε να επιλέξετε την διαδρομή Πλατανόβρυση – Ξάγναντο – Σταυρούπολη που έχει βαθμό δυσκολίας 3 και διάρκεια περίπου 5 ωρών μαζί με τις «απαραίτητες» στάσεις που γίνονται για μπάνιο στα δροσερά νερά του ποταμού (το καλοκαίρι ), πικ-νικ και καφεδάκι.
Ακόμη, η κατάβαση Σταυρούπολη – Λιβερά – Γαλάνη που έχει βαθμό δυσκολίας 1-2 και συνολική διάρκεια με τις στάσεις 5 περίπου ώρες, είναι μοναδική.
Ο καθαρός χρόνος κατάβασης: είναι περίπου 1,30 ώρα.

1383225_436025496514685_521525420_n

Ασφάλεια

Οι διοργανωτές των καταβάσεων θα σας προμηθεύσουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα σας ενημερώσουν για την διαδρομή που θα ακολουθήσετε και τι θα δείτε, θα φροντίσουν για την τεχνική πλοήγησης που χρειάζεται, θα σας συνοδεύσει επαγγελματίας συνοδός και φυσικά θα μεριμνήσουν για την μεταφορά σας στο σημείο εκκίνησης ή την μετακίνησή σας από το σημείο τερματισμού στη βάση τους.

Η κατάβαση του ποταμού ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια και η κίνηση στον εντυπωσιακό αφρισμένο όγκο του αφρισμένου νερού στο στενό φαράγγι θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η χαλάρωση από την όλη ένταση δίπλα στα νερά του ποταμού με ένα μπάνιο ή πίνοντας το καφεδάκι σας στη μοναδική τοποθεσία του Νέστου.

Ιππασία

Βόλτα στις όχθες του Νέστου

Οι όχθες του Νέστου αποτελούν από μόνες τους ένα τόπο όπου μπορείς να τον χαρείς όλη την ημέρα είτε κάνοντας ραφτινγκ, είτε ψαρεύεις είτε κάνοντας άλλες δραστηριότητες όπως είναι η Ιππασία.
Στην Σταυρούπολη θα βρείτε έναν οργανωμένο χώρο ο οποίος ταιριάζει απόλυτο στο περιβάλλον. Ο χώρος αποτελεί αφετηρία για τις εκδρομές δίπλα στο ποτάμι με τα άλογα. Τηρούντε όλοι οι κανόνες ασφαλείας με τα ζώα να είναι τα ιδανικά για ατην δραστηριότητα αυτή.

Ένα απέραντο Δάσος

Οι περιηγητές του Νέστου, έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το φυσικό περιβάλλον, με τα σπάνιας ομορφιάς αγριολούλουδα, αλλά και το πανέμορφο Αισθητικό Δάσος με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα όπως η ασπρολεύκα, η μελία, ο σφένδαμος, το σκλήθρο, και η δρυς που αποτελούν αντικείμενο παγκοσμίου δασικού και βοτανικού ενδιαφέροντος.

Πεζοπορία

Διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6

Από το χωριό Γαλάνη ξεκίνα ένα παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6 (αρχίζει από τη Σουηδία, διασχίζει την Ευρώπη μέχρι την ακτή της Αδριατικής και στη συνέχεια εισέρχεται στην Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στη Σαμοθράκη). Το μονοπάτι ακολουθεί την ανατολική όχθη του Νέστου, περνά από τα Λιβερά και καταλήγει στη Σταυρούπολη. Η διαδρομή έχει μήκος 25 χλμ. και η πεζοπορία του διαρκεί 7-8 ώρες. Το μονοπάτι Ε6 συμπίπτει με το παλιό μονοπάτι των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που δημιουργήθηκε επειδή τα Στενά στην ανατολική όχθη του Νέστου είναι πολύ απότομα και βραχώδη, και η μετακίνηση των εργατών και των υλικών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν αδύνατη.

Η κατασκευάστρια εταιρία για να διευκολύνει το προσωπικό κατασκεύασε το 1893, λίγο ψηλότερα από τις γραμμές, ένα μονοπάτι το οποίο σε πολλά σημεία είναι λαξευμένο στα βράχια. Σε μερικά σημεία, οι γραμμές διασταυρώνονται με το μονοπάτι, δημιουργώντας ισόπεδα ή ανισόπεδα περάσματα.

Μέχρι σήμερα, δηλαδή για περισσότερο από έναν αιώνα, οι επισκέπτες των Στενών χρησιμοποιούν το ίδιο μονοπάτι των σιδηροδρομικών. Από το χωριό Γαλάνη μέχρι την πηγή Κρωμνικού, η απόσταση του μονοπατιού είναι πεντέμισι χλμ. Στη συνέχεια με πεζοπορία τριών χλμ. φθάνει ο επισκέπτης στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιβερών και από εκεί σε δέκα χλμ. στο βορειότερο τμήμα στη Σταυρούπολη. Στο τελευταίο αυτό τμήμα, σε πολλά σημεία, η διαδρομή συνεχίζεται πάνω στις γραμμές του τρένου, μέσα από τα τούνελ.

Στους Τοξότες, υπάρχει σιδηροδρομικός Σταθμός, από τον οποίο μπορούμε να πληροφορηθούμε για τις διελεύσεις των τρένων. Θα είναι πολύ φρόνιμο να γνωρίζουμε το πέρασμα των τρένων, ώστε να είναι ασφαλές ένα ενδεχόμενο πέρασμα μέσα από τα 28 τούνελ των Στενών.

314141_438949392813367_2008959714_n

Διαδρομές 4X4

Σιδηρόνερο – Καρά Ντερέ για τους τολμηρούς

Από το κέντρο της Δράμας τραβάμε ανατολικά.. Περνάμε το χωριό Λιβαδερό και κατηφορίζουμε για τις όχθες της νεότευκτης τεχνητής λίμνης του Νέστου. Δυο τσιμεντένιες γέφυρες θα μας περάσουν απέναντι. Αφήνοντας πίσω το στιβαρό όγκο του Φαλακρού ανηφορίζουμε (πάντα σε ασφάλτινο δρόμο) για το χωριό Σιδηρόνερο (5 χλμ.), το πρώτο από τα χωριά της Ροδόπης που βρίσκεται πάνω στην πορεία μας για το δάσος του Ελατιά ή Καρά Ντερέ (Μαύρο Δάσος).

Σκαλωτή και Βόρεια

Συνεχίζουμε για ακόμη10 χιλιόμετραμέχρι τον οικισμό Σκαλωτή, τον τελευταίο και βορειότερο της περιοχής. Μετά τη Σκαλωτή το δάσος πιο πυκνό τώρα, αποτελείται από θεόρατες οξιές και ευθυτενή μαύρα πεύκα. Ψηλότερα δεν αργούν να φανούν οι πρώτες ερυθρελάτες – είδος έλατου που φύεται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη- που εδώ βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσής τους στη γηραιά ήπειρο. Έντεκα χιλιόμετρα από Σκαλωτή φτάνουμε στο Δασικό Χωριό όπου και τελειώνει το ασφάλτινο οδόστρωμα και ξεκινούν οι άφθονοι δασικοί δρόμοι που εξυπηρετούν τα εργοτάξια ξυλείας.

Παρανέστι – Στραβόρεμα

Από τις πανέμορφες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτήν την απίστευτη ορεινή γωνιά της πατρίδας μας, επιλεγούμε αυτήν που οδηγεί στο Παρανέστι. Από το Δασικό Χωριό οδηγούμε σε ασφάλτινο δρόμο που σύντομα γίνεται χωμάτινος για 6 χιλιόμετραμε κατεύθυνση βορειοανατολική ώσπου να δούμε δεξιά ένα στενότερο χωματόδρομο που ελίσσεται ανάμεσα από μικρά λιβάδια και γιγαντόκορμες ερυθρελάτες και καταλήγει στην καταπληκτική τοποθεσία Στραβόρεμα. Από το Στραβόρεμα θα βγείτε και πάλι στον κεντρικό χωμάτινο δρόμο και θα συνεχίσετε ανατολικά. Αφού περάσετε δευτερεύοντες δασικούς που ξεφυτρώνουν δεξιά κι αριστερά, θα βρεθείτε σε χαρακτηριστική διασταύρωση. Ο δρόμος αριστερά (βόρεια) φεύγει για τον πυρήνα του παρθένου δάσους στη θέση Φρακτό (συνήθως είναι κλειστός με μπάρα του δασαρχείου) και δεξιά (νότια) κατηφορίζει για την θέση Θερμιά (6 χλμ.) όπου βρίσκονται τα θερμά λουτρά και η μικρή παραγκούπολη στις όχθες του ποταμού. Στη συνέχεια το οδόστρωμα γίνεται ασφάλτινο και ο δρόμος κατηφορίζει χωρίς εκπλήξεις για το Παρανέστι (25 χλμ.).

541887_10151610956428136_1156018688_n

Ψάρεμα στο Νέστο

Ο τέλειος Ψαρότοπος

23 είδη ψαριών, από 11 διαφορετικές οικογένειες, βρέθηκαν στο Ελληνικό τμήμα του ποταμού. Από αυτά 12 είναι Αυτόχθονα, 7 Αλλότοπα και 4 Ξενικά

Τα παρακάτω είδη τα συναντάμε στο μήκος του ποταμού όπου το νερό είναι Γλυκό.

Δείτε εδώ τα είδη

43434

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στο www.riverland.gr